OFFLINE hajó: a foglaláshoz a bérbeadó visszaigazolása szükséges (1 munkanap)!
ONLINE hajó: 2 perc alatt lefoglalható!

Tartalom

Vitorlás tanfolyam

Vitorlás tanfolyam

Szóval, ezek szerint eljutottál a „Hogyan érdemes elkezdeni vitorlázni?” második pontjához. Tehát mindegy is ebben a betűhullámban, hogy hol gyökerezik a belső késztetésed, a lényeg:

Neked vitorláznod kell, és ehhez elengedhetetlen egy jó vitorlás tanfolyam!

Bármilyen nagy a csábítás, ha magadtól nem tudtál eddig megtanulni japánul, akkor Ne válassz pesti helyszínnel rendelkező elméleti oktatást, úgy, hogy majd egyszer (nyáron) lesz a gyakorlati rész. Egyszerűen nem hatékony. Kidobott pénz és idő, persze a Te részedről (Okai: eleve el fogsz késni esténként, eleve fáradt leszel, és hiába fogadod meg, hogy tanulni fogsz a következő alkalomra). Ha ezek nem lennének, akkor mindenki meg tudna tanulni audodikdakta módon is japánul, mert csak elszántság és kitartás kell ahhoz is (Én tényleg próbáltam ezt isJ).

Ennél a megoldásnál valamivel jobb a pl. 3 hétvégés vitorlás tanfolyam, de ez sem az igazi, mert még itt is érvényesülnek az előbb felsorolt okok, csak gyengébben).

 Az igazi a 7-8 napos tanfolyam egyvégtében a víz mellett és rögtön a vízen. Ekkor Az a dolgod, Az a közeg, Az a csapat, tehát nem aprózódsz el. És lássuk be, ez az aktív pihenés lényege, és egy jó vitorlás tanfolyamé is. Nem vicceltem, mikor a japán nyelvet emlegettem. Bizony, tanulni kell. Hacsak nem jogász vagy, akkor idegenül fog csengeni a Hajózási Szabályzat ( = vízi kresz). De ez nem elrémítés. Szóval az elméleti részen már megismered a vitorlás tanfolyamon részt vevő társaidat (nagy az esélye a jó csapat kialakulásának), és még jobb lesz a gyakorlati rész.
 Egy-két műhelytitok: ha a pároddal mész vitorlás oktatásra, a vitorlázás gyakorlat alatt ne ragaszkodj ahhoz, hogy mindig ti dolgozatok párba (manchaft versus kapitány). Némely párok hajlamosak „helyzetben” állandóan vitatkozni, ami rosszat tesz a kapcsolatotoknak, de a többieket is zavarja. Ne menj olyan tanfolyamra, ahol egy kb. 25 láb nagyságú hajón többen vagytok, mint 4 tanonc és egy oktató. Tényleg használd a vezényszavakat, mert a vitorlás vizsgán is úgy kéri a”marcona vízi medve” vizsgabiztos. Egyébként a vezényszavak használata is egy jó alap a jó hangulathoz. Egy jó vitorlástanfolyamon egy jó oktató persze minden teendőt jól tálal, na és persze a 45 kilós érettségiző kislánnyal is felhúzatja a horgonyt. Tehát ezek alapján már biztos Neked is felsejlett, hogy ha nem akarsz a pároddal menni, akkor a legjobb, ha magad mellé verbuválod a 2-3 vagány barátodat, és együtt jelentkeztek. Egy vitorlás tanfolyam jó apropó pl. a megkopott kapcsolatot felújítani az egyetemi barátaiddal, hiszen már őket is bedarálta az élet, áldani fognak érte, ha egy kicsit visszahozod a „minden jóban benne vagyunk” egyetemi mentális állapotot, egy vitorlás tanfolyammal. Nem mellesleg, egy biztos vitorlástudás a pszichéden látszani fog fellépés terén akár főnök vagy, akár beosztott a mindennapokban.

 Aztán, ha megvan a vitorlás vizsga a barátaiddal irány a hajóbérlés intézményének kiismerése. Magabiztosabbak lesztek, ha az elején együtt, csapatban „hajóbéreltek”, mert akkor mertek több mindent kipróbálni (pl. új kikötőben kikötni, messzebb menni, nem rögtön kimenekülni a vihar elől). Később aztán úgyis mindegyőtökben feltámad az igény arra, hogy avatatlan ismerősötöknek is juttassatok az efféle élményekből, és aztán majd velük „hajóbéreltek”.

Néhány praktikusabb tudnivaló:

általában elméleti tananyagot kaptok a vitorlás tanfolyam idejére

készülj fel, hogy minden este tanulnod kell egy picit

a vitorlást tanfolyamon hajóra vigyél magaddal elég vizet, egy kis csokit (hidd el fárasztó az elején, szinten kell tartanod a vércukor szintedet), naptejet, széldzsekit, és fehér talpú cipőbe lépj deckre (a legkeményebb férfinek is könnybe lábad a szeme, ha mezítláb belerúg a deck-en valamibe, márpedig ott sok minden van, a fehér talp meg nem húz csíkot a fehér decken, mint a fekete), fej és tarkófedő kalpagot

a  vitorlás vizsga egy írásbeli tesztből áll a Hajózási Szabályzatból (itt tudod megvenni), egy vitorlázás elméletből (egészségügy, hajógéptan, meterológia, szélelmélet…stb), és egy gyakorlati vizsgából áll (majdnem egész napos mutatvány ez az egész együtt)

elmarad a gyakorlati  vitorlás vizsga, ha túl kicsi vagy túl nagy a szél. Ez persze nem a kedves tanoncok megítélése alapján történik

ha már vitorlás tanfolyamra benevezel érdemes mellé megcsinálni a kisgéphajó vezetői vizsgát is (motorcsónak vezetéshez), mert egy füsttel megvan az is 
Kövess magyarul: bookaboat on facebook
Follow in English: bookaboat on Twitter

Heti ajánlatokat kérek: 
Regisztrálás
Ajánlatot kérek gomb
 
 

 

ITT A NYÁR

Last minute 20-50% 

Last minute yachts

 Jó hajót időben foglaljon!

Ajánlatot kérek...

 

Mikor béreljek hajót?

 
 

Vitorlás könyvek:

 

Gyerünk vitorlázni hátlap

Megnézem!

Gyereknek, felnőttnek!