OFFLINE hajó: a foglaláshoz a bérbeadó visszaigazolása szükséges (1 munkanap)!
ONLINE hajó: 2 perc alatt lefoglalható!

Tartalom

Kezdőknek

Hogyan érdemes elkezdeni vitorlázni?

Indíttatás a vitorlázásra

Általában 3 fő ok van, amiért valakinek eszébe jut vitorlázni tanulni (= vitorlás tanfolyam). A 3 fő ok statisztikai gyakoriságra fittyet hányva először felsorolom ezeket, hogy könnyebben elhelyezhesd a saját belső igényednek a keletkezési gyökerét.

Az első, mikor már évek óta a tv-ben a sport csatornákon szájtátva figyeled az egyes világversenyek (tengeri vitorlázás) összefoglalóját (akár csak a konditerem falán kiakasztott 2x2 méteres tv-ben), ha ilyet eddig nem tettél volna még, akkor keress rá ilyenekre pl. a jútyúbon: Volvo Ocean Race.  A képeket nézve szinte kizártnak tekintem, hogy ne fogalmazódjon meg benned a következő gondolat:

„A vitorlázás a világon a legférfiasabb, legkeményebb sport! Hogy is merülhet e téren fel egyes emberekben más sportkategória!” Ez a gondolat megfogalmazódása független attól, hogy a nemed férfi vagy nő. Ha ez még nem volt meg, akkor nem láttál elég jó vitorlásverseny összefoglalókat :) 

A másik ok általában az, hogy valami állandó kikapcsolódás után vágysz, valami olyasmire, amit már ismersz, otthonosan mozogsz benne, de mégis mindig tartogat meglepetést, tehát nem punnyaszt el. Ez főleg olyan személyekben fogalmazódik meg, akik már elfáradtak abban, hogy télről télre új síparadicsomot fedezzenek fel, hogy nyárról nyárra új szigetet keressenek a nyaraláshoz, és egyáltalán, az utazás nekik már csak macera. Viszont egy nyaralót venni a Börzsönyben még túl lapos, hiszen belekerülni a „füvet nyírunk és ablakot pucolunk” ördögi körébe sem túl csábító (akkor is fárasztó ez a kör, ha a párunk rájön péntek este, hogy bizony hét elején elfelejtettünk letelefonálni a Pistának, hogy nyírja a füvet, mert megyünk).

Ekkor nagyon jó egy ismert kikötőbe megérkezni, az ismert vitorlás hajóra, ahol kellemesek a hajószomszédok, ismert a társaság a büfében, de mégis szent „A Hajó”-d másoknak. Széltől függően vitorlázáskor mindig valami kellemesen megerőltető kihívást kell leküzdened, akár a nyíltvízen, akár a kikötőmedence vízén :)

Ha már gyermekeid is vannak, az is szuper, hiszen egyrészt a kikötőben eltücskörésznek (hiszen bárki rájuk szól, ha butaságra készülnek, hiszen tudják, hogy a Te utódjaid. Másrészt, ha felállsz a kajüt tetejére, Te is láthatód őket, hogy hol szekírozzák egymást. Ráadásul általában minden kikötőben van egy „tyúkanyó” vagy „tyúkapó”. Így együtt van a család, és a közös vitorlázásnak köszönhetően kreatívabbak és gyakorlatiasabbak lesznek a korosztályukban, észrevétlenül megtanulnak vitorlázni.

A harmadik ok pedig a legősibb dolog, ami túlképp minden élőlénynek a legfontosabb, legyen szó zooplankton rákocskáról a Balaton pelágikus részében vagy az állatok királyáról. Nevezetesen a saját genetikai kódod minél hatékonyabb továbbörökítése ... azaz: a csajozás (állítólag a nőknek pasizni könnyebb, ezért most ezt nem említem). Hidd el, előbb megremeg a térdük, ha a búcsúitalt egy vitorlás hajó deckjén ajánlod fel nekik. (Kivéve, ha a hölgy apukája charterflottával rendelkezik, vitorláshajó béreltetéssel esetleg vitorlás oktatással foglalkozik, de ha így van, akkor nagy peched van, viszont apuka biztos jobb szemmel fog Rád nézni, amennyiben tisztességesek lennének a szándékaid).

 

Oké, célok megvannak, de hogyan kezdjünk bele??? 

 

Első lépés - Vitorlásoktatás

Bármelyik fentebb felsorolt ok is a vitorlázni vágyásod forrása (lehet, hogy ezek bonyolult kombinációjáról van szó esetedben), ugyanabban az irányban kell megtenned az első lépést. Próbáld ki a vitorlázást egy ismerősön keresztül vagy bérelj hajót kapitánnyal! Ha elfogott "az érzés", akkor keress egy jó vitorlástanfolyamot. Tehát vegyél részt egy vitorlás oktatáson. Erről egy másik irományban olvashatsz bővebben, amit a főmenüben megtalálsz, vitorlástanfolyam címszó alatt vagy klikkelj ide.

Második lépés

A sikeres belvízi kishajóvezetői engedély / vitorlás jogosítvány / vitorlás vizsga (hívd ahogy akarod, de az első variáció lesz a hivatalos iratodon)  megszerzése után érdemes a gyakorlatszerzésre helyezned a hangsúlyt.
Tehát Neked találták ki a vitorlás hajó bérlés rendszerét. Először kisebb hajókban szerezz tapasztalatokat (hajóbérlés: pl. kalóz típus, de bármilyen yolle megteszi), akár aktívabban, sportszerűen akarod csinálni, akár a családdal, akár egy kedves hölggyel. A kisebb hajók rögtön reagálnak a tetteidre. Ez azért jó, mert a rossz húzásaidat rögtön megbünteti, így megjegyzed örökre, miért tépte az oktató a száját, hogy „azt, úgy” soha ne csináld :) A nagyobb hajó (hajóbérlés: 25 láb feletti, tőkesúlyos) csak nagyobb mértékű, helytelenül kivitelezett manőverre reagál agresszívebben, ami viszont sokkal rosszabb, úgy, ha előtte nem is tudod, hogy épp hétmérföldes baromságot igyekszel véghezvinni. Ez viszont ekkor már balesetveszélyesebb Rád és a legénységedre, sőt néha egyéb hajókon tartózkodó sporttársaidra nézve is. Szóval érdemes kisebb hajóval kezdeni, aztán többféle méretet és típust kipróbálni. Előbb-utóbb szívedhez nő egy kategória.

Harmadik lépés

Na, most nyer újból jelentőséget az első, indíttatás nevű pont ebben az irományban. Az, hogy melyik típusba soroltad magadat ennek a betűkupacnak az első harmadában, határozza meg a további teendőidet (lehet, hogy a hajó bérléseid során átsoroltad magadat).

Ha kőkemény sportra vágysz, akkor tolj a mutatványba sok pénzt, kérj fel egy hazai gurut edzőnek, válasszatok egy kiváló hajót és hasítsatok!

Ha nem akarsz ekkora lépésekben haladni, akkor ekkorra már lesz több ismerősöd, akik eljárogatnak versenyezni (ki komolyabban, ki bulisabban), és szépen beleintegrálódhatsz a meglévő legénységbe (persze, ne akarj rögtön a legokosabb lenni). Vagy, ha megfogadtad a „vitorlás tanfolyam” irományban írtakat, akkor a saját baráti köröddel való hajóbérlés működik a sportosabb hajókra is.

Ha családos vagy, akkor attól függően, mi a család igénye, bérlej hajót, vagy vegyél. Olyan komfortosat válassz, ami megfelel. Már egy mai 26-28 lábas hajón is van minden, ami kell: kis konyha, hűtő, WC, fedélzeti sörtartó és hasonló fontosságok és fontatlanságok.

Amennyiben a csajozás a cél, akkor tovább kell bontani a dolgot… igazán a cicamicák bűvölnek el, vagy a vagányabb, belevaló sportos lányok… de mire idáig elérsz térben is időben, addigra úgyis konkrét elképzelésed lesz álmaid hajójáról ... is :)

Tetszett a cikk? Lájkold meg:  
Kövess magyarul: bookaboat on facebook
Follow in English: bookaboat on Twitter

Heti ajánlatokat kérek: 
Regisztrálás
Ajánlatot kérek gomb
 
 

 

ITT A NYÁR

Last minute 20-50% 

Last minute yachts

 Jó hajót időben foglaljon!

Ajánlatot kérek...

 

Mikor béreljek hajót?

 
 

Vitorlás könyvek:

 

Gyerünk vitorlázni hátlap

Megnézem!

Gyereknek, felnőttnek!